Lead image 1:
Lead image TXT 1: WHV De Karper geeft op scholen vislessen en daarna worden viswedstrijden gehouden meestal in de Oostervoort. Foto: WHV De Karper
Ankeiler: Al enige tijd bestaan grote zorgen over de kwaliteit van het viswater in de retentievijver aan de Oostervoort.

- Al enige tijd bestaan grote zorgen over de kwaliteit van het viswater in de retentievijver aan de Oostervoort. Ook recent toen het even een paar dagen had gevroren was er helaas weer sprake van vissterfte, betreurt de Hengelsportvereniging De Karper. Na lang aandringen wordt donderdagmorgen 26 januari een visserijkundig onderzoek uitgevoerd. Waterschap Rijn en IJssel wil ook weten wat er met de vijver aan de hand is.

"Over mogelijkheden om de waterkwaliteit te verbeteren zijn wij als hengelsportvereniging de Karper al enige tijd on gesprek met Het Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Winterswijk en de Hengelsport Federatie Midden-Nederland. In de zomer kwam eindelijk een doorbraak doordat de politiek aandacht aan het gevaar van spelen en verblijven bij de vijver met blauwalg schonk", zegt secretaris Hans Bax van de Winterswijkse Hengelsportvereniging.

De visvijver is een retentievijver bij wijk Oostervoort waarin bij hevige regenval het water wordt vastgehouden. In de zomer kampt de vijver met blauwalg en bij de overgang naar vriezend weer zoeken de vissen de warmere plekken op. De vissen kiezen de de plekken in ondiep water waarna zij sterven, legt Bax uit. "En dat zijn niet alleen kleine vissen van een centimeter of tien, maar gerust ook grote vissen van vijftig-zestig centimeter."

De eendjes voeren, veel blad en misschien teveel één soort vis kunnen de oorzaak zijn

Bax denkt dat de vissterfte in de winter en zieke vissen in de zomer meerdere oorzaken kan hebben waardoor het milieu uit balans is geraakt. "De eendjes worden gevoerd. Er ligt veel brood in de vijver. In de herfst waait er veel blad in waardoor het water verzuurd. En het kan ook zijn dat er veel of teveel van een soort vis in de vijver leven."

WHV De Karper geeft op scholen vislessen en daarna worden viswedstrijden gehouden meestal in de Oostervoort - Foto: WHV De Karper

Na al een uitvoerig vooronderzoek door het Waterschap is er inmiddels een plan van aanpak op hoofdlijnen beschikbaar. Ter ondersteuning daarvan wordt donderdag 26 januari op verzoek van de Karper en de Hengelsport Federatie Midden-Nederland - door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is bedoeld om meer zekerheid te krijgen over de hoeveelheid vis die daar aanwezig is, maar ook om na te gaan welke soorten dat zijn en hoe groot die dan wel zijn.

"De vijver ligt centraal in de wijk. In de zomer vissen er veel kinderen en als er blauwalg in het water zit, is dat schadelijk voor de kinderen. En het is voor iedereen een dramatisch gezicht wanneer vissen ziek worden en daar uiteindelijk aan sterven. De vijver in de wijk is aangemerkt als viswater en dus moeten het waterschap en de gemeente goed voor het milieu en het welzijn van vissen en ander leven zorgen."

"Als Hengelsportverenigingen vinden wij het van belang dat bij de uitvoering van de plannen die tot doel hebben de waterkwaliteit te verbeteren exact te weten wat zich daar onder water afspeelt."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.