Bevat Video: Video
Ankeiler: Een leeg verlaten station. Een zevental stilstaande Arriva-treinen op de sporen en een enkele gestrande reiziger die een weekend uit wilden naar Amsterdam.

- Een leeg verlaten station. Een zevental stilstaande Arriva-treinen op de sporen en een enkele gestrande reiziger die een weekend uit wilden naar Amsterdam. Het trein- en buspersoneel van Arriva staakt vandaag, 13 januari. Ze eisen een loonsverhoging van minimaal 10 procent en minder werkdruk. Arriva wilde niet verder gaan dan 5 procent en een nader overleg. Maar dat bod kwam, toen vakbond VVMC de gesprekstafel na vier rondes verliet.

Arriva en de vakbond VVMC praten al enkele maanden met elkaar, maar "met wie wij van Arriva praatten die hadden geen enkel mandaat. Dan kom je niet verder", zegt Wim Eilert van de vakbond.
Trein- en buspersoneel van Arriva willen een loonsverhoging om duurder geworden leven door inflatie gecompenseerd te krijgen. "Met het aanbod van 5 procent van Arriva is veel te laag. Daar kunnen we niet mee teruggaan naar onze leden tegenover een inflatiecijfer van 17 procent. Alles is duurder geworden. Het leven wordt steeds moeilijk betaalbaar voor onze leden. Arriva wil gewoon niet onderhandelen. Het bod dat ze deden kwam pas toen wij kenbaar maakten dat we niet meer terug aan de gesprekstafel zouden komen. Er zat geen enkele vooruitgang in de gesprekken. Van onderhandelen is het nooit gekomen."

Trein- en buspersoneel ervaren hoge werkdruk. De oorzaak is de krapte op de arbeidsmarkt. "Er moet dus wel wat gebeuren wil je een aantrekkelijke werkgever zijn. De lonen lopen achter op die van de NS, dan kun je geen nieuwe mensen aantrekken."

Arriva betreurt de staking vandaag in de Achterhoek, een deel van Twente en in Rivierenland nadat vorige week VVMC de leden in het noorden van Nederland ook had aangespoord tot een staking. Een woordvoerder van Arriva, zegt verbaasd te zijn dat vakbond VVMC niet meer het geduld heeft gehad om verder te praten. "We herkennen ons daar niet in. We zaten nog midden in de onderhandelingen. Ben je bereid er samen uit te komen, dan is onderhandelen de enige manier", aldus Arriva.

Arriva heeft 5 procent loonsverhoging geboden met ruimte voor meer afspraken zoals dat Arriva-personeel vroeger met pensioen kan gaan. "Ook over de werkdruk praatten we. Er zal begrip moeten zijn over de periode van corona. We ondervinden daar nog steeds de gevolgen van en het aantal reizigers is nog steeds niet wat het was vóór corona."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.