Ankeiler: De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft in 2022 duizend meer patiënten op de spoedeisende hulp geholpen.

- De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft in 2022 duizend meer patiënten op de spoedeisende hulp geholpen. Op vrijdag 30 december 2022 ontvingen de SEH-medewerkers de 13.000e patiënt van dit jaar. Opvallend is dat het aantal patiënten voorgaande jaren veel lager lag, namelijk op zo’n 12.000.

Wat de exacte reden is van de toename van patiënten op de spoedeisende hulp is gissen, aldus Inge de Wit, bestuurder van het SKB. “We vermoeden dat de stijging te maken heeft met de vergrijzing in onze regio en dat mensen langer thuis blijven wonen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.” Ondanks de opvallende groei van het aantal patiënten, ziet het SKB geen toename van bepaalde patiëntgroepen of de klachten die zij hebben. “Al hadden we de afgelopen jaren natuurlijk veel covid-patiënten en zitten we nu midden in het griepseizoen, waardoor we meer patiënten op onze spoedeisende hulp ontvangen. Of het aantal patiënten op de spoedeisende hulp in 2023 blijft groeien, weten we niet zeker."

Volgend Inge de Wit laat het getal zien hoe belangrijk het is dat acute zorg in de Achterhoek dichtbij is en dat patiënten 'ons' nodig hebben, concludeert de ziekenhuisbestuurder. “Niemand vindt het fijn om op de spoedeisende hulp terecht te komen. Toch zijn er dit jaar aanzienlijk meer mensen naar onze spoedeisende hulp verwezen. Patiënten komen binnen met allerlei klachten, zoals een acute blindedarmontsteking of gebroken vinger en in sommige gevallen is een situatie zelfs levensbedreigend."

Minister wil acute zorg concentreren

In de week voor Kerst debatteerde de Tweede Kamer over het behoud van de spoedeisende hulp bij Streekziekenhuizen. Minister Ernst Kuipers had begin dit jaar in zijn nieuwe beleidsplannen bekend gemaakt om de acute zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen dat deze zorg anders moet worden ingericht. De ziekenhuiszorg heeft te maken met vergrijzing en personeelstekorten. De minister zet daarom in op betere regionale samenwerking en het concentreren van kennis. Dat houdt onder meer in dat de acute, spoedeisende zorg geconcentreerd wordt in ziekenhuizen waar alle specialismen aanwezig is zoals het academisch ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Radboud in Nijmegen. Streekziekenhuizen hebben volgens Kuipers te weinig specialisten in huis om op elk moment spoedeisende hulp te leveren. Dat was voor Kuipers de reden om de 45 minutennorm los te laten: binnen driekwartier moeten patiënten met de ambulance een ziekenhuis kunnen bereiken.

Op de trom slaan voor leefbaarheid

De Achterhoek en met name burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk (hij reisde af naar Den Haag) sloegen op trom voor het behoud van de spoedeisende hulp binnen SKB. Die leek gehoord in de week voor Kerst. De Tweede Kamer toonde haar zorg en diende een motie in voor het behoud van de spoedeisende hulp bij streekziekenhuizen als belangrijk onderdeel voor het behoud van de leefbaarheid in de streek. En die werd aangenomen waarop SKB positief reageerde. "De reactie van de minister sluit aan bij onze eigen visie over hoe we de spoedzorg met elkaar goed organiseren." SKB zei meerwaarde te zien in de korte lijnen en samenwerking met partners in de regio en steun dichtbij van het persoonlijke netwerk van patiënten.

Spoedplein

Naar aanleiding van de duizend méér patiënten op de spoedeisende hulp en de landelijke discussie blikt Inge de Wit vooruit: “Preventie speelt een steeds belangrijkere rol. Door nog beter samen te werken met onze ketenpartners kunnen we in sommige situaties voorkomen dat iemand met spoed zorg nodig heeft. Ik zie in de toekomst een spoedplein voor me, met allerlei disciplines: Spoedeisende Hulp, huisarts, wijkverpleging, sociaal domein. Een combinatie van ziekenhuiszorg en andere zorg. Zo kunnen we patiënten in onze regio zo snel mogelijk de juiste spoedzorg op de juiste plek bieden. In 2023 gaan we samen met onze ketenpartners actief kijken hoe we dit kunnen realiseren.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.