Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Hans Boersbroek (rechts) tijdens een radio-interview. Foto: ProduMedia (archief)
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Frans Manders (links) tijdens een radio-interview. Foto: ProduMedia (archief)
Ankeiler: Alles wordt duurder in ons land. Wat ervoor zorgt een deel van de samenleving extra hard moet werken om rond te komen.

- Alles wordt duurder in ons land. Wat ervoor zorgt een deel van de samenleving extra hard moet werken om rond te komen. Tijd voor extra vrijwilligerswerk is er daarom niet meer bij iedereen. En dat terwijl vrijwilligers voor veel sectoren heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld voor de evenementensector.

Veel lokale evenementen worden volledig gedragen door vrijwilligers. Er zijn veel van dit soort mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de lokale cultuur. "Vroeger zette ik me al in voor Poppodium De Barak in Zutphen. Daar werkte ik als vrijwilliger tot het ter ziele ging", vertelt Hans Boersbroek aan Jesse Sprikkelman in Zutphen de Podcast. Hij heeft veel evenementen op zijn naam staan in de gemeente. Toen het poppodium de deuren sloot begon hij - ondertussen zo'n zestien jaar geleden - een eigen stichting op te zorgen voor meer live-muziek in de gemeente. En dit alles om "het publiek te verrassen met mooie muziek."

De tekst gaat onder de foto verder.

Hans Boersbroek (rechts) tijdens een radio-interview. - Foto: ProduMedia (archief)

Braderieën

Naast muziekevenementen zijn er ook veel braderieën te vinden in ons deel van het land. In de Zutphense wijk Noordveen wordt jaarlijks een groot wijkevenement georganiseerd. Frans Manders is daar de kartrekker. Hij vindt dat dit in meer wijken moet gebeuren en promoot dat ook vanuit zijn functie als gemeenteraadslid. "Ik heb in de wijk Noorderhaven geholpen een wijkteam op te zetten en ik zit in het wijkteam van Waterkracht. Maar je moet een kartrekker voor dit soort evenementen hebben. Zo'n halve gare als ik ben", lacht hij.

Vrijwilligers hebben een belangrijke functie in de cultuur. Dat was dit jaar ook weer te zien tijdens Popronde, wat onder andere in Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Nijmegen en Zutphen werd georganiseerd. Dit rondreizende muziekfestival wordt gedragen door lokale vrijwilligers, die zich inzetten voor de editie in hun gemeente. Het evenement is niet alleen belangrijk voor de lokale samenleving. Het is voor beginnende artiesten ook een belangrijke springplank naar een mogelijke doorbraak. En dat alles onder het toeziende oog van vrijwilligers.

De tekst gaat onder de foto verder.

Frans Manders (links) tijdens een radio-interview. - Foto: ProduMedia (archief)

Afgeblazen evenementen

Enkele evenementen, zoals de Paarden4Daagse in Barchem en de dodenherdenking in Elspeet, zijn getroffen door een tekort aan vrijwilligers. Beide kunnen ze door dit tekort niet georganiseerd worden. Als deze koers blijft doorzetten hebben we over een aantal jaar bijna geen vrijwilligers meer die zich inzetten voor de samenleving. Na evenementen zullen daarom ook sportclubs en muziekverenigingen getroffen worden. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die met ouderen gaan wandelen of die fietsexamens afnemen bij basisschoolleerlingen.

Niet alleen op kleine festivals zijn vrijwilligers te vinden. Ook grote evenementen zoals De Zwarte Cross heeft extra handjes nodig. Lang niet alle medewerkers op het grootste vierdaagse festival van ons land krijgen salaris gestort. Tijdens de vorige editie stonden ze twee weken voor aanvang te springen om vrijwilligers. En dat was opvallend, want bij de editie daarvoor (2019) stonden mensen op de wachtlijst om bardiensten te mogen draaien. Naar schatting zijn er elke zomer zo'n 8000 vrijwilligers actief op het festivalterrein in Lichtenvoorde.

Beluister en bekijk Zutphen de Podcast met Jesse Sprikkelman.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.