Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Lars Gierveld. Foto: LinkedInn
Ankeiler: Een 1500 genodigden waren vandaag 9 oktober in het Tuschinsky theater in Amsterdam getuige van de première van de Zwarte Crossfilm 'Vaak bu’j te bang'.

- Een 1500 genodigden waren vandaag 9 oktober in het Tuschinsky theater in Amsterdam getuige van de première van de Zwarte Crossfilm 'Vaak bu’j te bang'. Voor maker Lars Gierveld en zijn vriendin Floor van der Kemp was het na 3 jaar volgen en opnames maken, een spannende happening. Nu de recensies gaan komen is Lars Grierveld vooral benieuwd naar wat de Achterhoek van de film gaat vinden.

Zenuwachtig? “Nou, je bent zo lang in de wereld van de Zwarte Cross bezig en dat veel mensen je helpen zodat er een bepaalde club ontstaat.” Geheel alleen hebben Lars Gierveld en Floor van der Kemp er uiteindelijk niet voorgestaan. Er kwamen gedurende de drie jaar steeds meer mensen bij om de film te gaan realiseren. “Het is het meest bizarre, krankzinnige en heel mooie, lompe en liefdevolle festivalfenomeen.”

Dat fenomeen Zwarte Cross wilde Lars Gierveld ontrafelen. De afspraak met de organiserende Feestfabriek van de Zwarte Cross was, dat hij en Floor van der Kemp de organisatie van lands grootste festival zou gaan volgen om dat verhaal achter de organisatie te ontdekken met als doel het Zwarte Cross-festival beter te begrijpen. Maar dan komt corona, meerdere malen uitstel van het festival en de mededeling dat Hendrik Jan Lovink stopt. Hoe ga je dan verder?

Het werden drie jaren die beide filmmakers op film vastlegden. Ze gingen voor de gedeeltelijke overname van de Zwarte Cross door een overkoepelende organisatie mee naar Engeland. Keken mee met Tante Rikie. Heb je voor een film maken over de Zwarte Cross ‘het gen’ nodig om er een prachtige documentaire over te maken?

Lars Gierveld - Foto: LinkedInn

Lars Gierveld is een geboren en getogen Grollenaar. Hij is een liefhebber van de Zwarte Cross en opgegroeid met het Achterhoekse festival in zijn buurt. “En mijn vriendin had helemaal niets met de Zwarte Cross. "Floor heeft het gen niet: ik wel. Tante Rikie? Die begreep ze niet.” Er viel dus veel uit te leggen.

Wat voor Achterhoekers heel vanzelfsprekend is, is dat voor iemand uit de Randstad helemaal niet. Tante Rikie? Voor Lars is zij vanzelfsprekend, maar voor zijn vriendin absoluut niet. Lars Gierveld: “Ik dacht: dat moet ik uitleggen. Dit is niet normaal.” Hij wil met de film bezoekers van de bioscopen in Nederland wegwijs maken over 'dit fenomeen’, zo vertelt hij bij 1Achterhoek.

De bordjes waren de aanleiding voor het maken van de Zwarte Crossfilm. “Ik dacht: wat gaat de Zwarte Cross-organisatie nu doen. Ze kwamen in een politieke discussie terecht.” Lars Gierveld ging vervolgens aan de slag om wat er allemaal aan de Zwarte Cross voorafgaat vast te leggen op een film.

Na de landelijke première zal er ook een regionale première zijn. Dit gebeurt op 14 oktober in Den Diek in Lichtenvoorde waarna de film in Marianum, Careaz, Marga Klompé en in SCC De Mattelier de film getoond gaat worden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel