Afdrukken
Ankeiler: Het college van Winterswijk belegt een extra raadsvergadering om een steunplan te presenteren voor inwoners en ondernemers, die als gevolg van de energiecrisis in de financiële problemen komen.

- Het college van Winterswijk belegt een extra raadsvergadering om een steunplan te presenteren voor inwoners en ondernemers, die als gevolg van de energiecrisis in de financiële problemen komen. "De nood is hoog", verklaarde wethouder Sandra Metaal donderdagavond tijdens een politiek forum met 'bestaanszekerheid' als onderwerp.

Metaal vertelde in de volle hal van het gemeentekantoor dat het college snel wil handelen en niet de reguliere raadsvergadering van begin november wil afwachten, maar mogelijk op 13 oktober een raadsvergadering belegt. Het aantal inwoners dat als gevolg van de hoge inflatie en energieprijzen in de financiële problemen komt neemt toe.

"We hebben te maken met acute problemen", vertelde wethouder Elvira Schepers tijdens haar presentatie. "In Gelderland zijn 150.000 huishoudens die 10 tot 20 procent van hun inkomen aan energielasten kwijt zijn. Bij 10 procent spreek je van energiearmoede."

Schepers wees niet alleen op de problemen voor huishoudens, maar ook van sportclubs, culturele verenigingen en ondernemers. "We moeten elkaar helpen, want deze crisis is te groot." Ze voegde er aan toe dat 89 procent van de inwoners, die recht hebben op de eenmalige energiesteun van 1300 euro, in beeld zijn bij de gemeente.

'Vergeten groep'

Fractievoorzitter Tom van Beek van Voor Winterswijk noemde donderdag een mogelijke 'vergeten groep' tijdens deze crisis: "Ik sprak iemand van 26 jaar die net een huis heeft gekocht, een tussenwoning. Hij moest een energiecontract afsluiten en moet 800 euro per maand betalen. Dan begin je net en dan moet je zo'n bedrag ophoesten."

De aanwezigen werd gevraagd met oplossingen te komen. Daarvoor kwamen de nodige suggesties op tafel: belastingverlaging, een Winterswijkpas voor deelname aan sportclubs of culturele verenigingen, een gemeente die zichtbaar en toegankelijk is voor inwoners in nood, de regeling van de eenmalige energiesteun van 1300 euro verhogen, een investeringsfonds voor ondernemers om te verduurzamen, een eigen lokale energiemaatschappij en het instellen van een noodfonds.

'Focus op korte termijn'

Richard Berenschot wees op het belang van het oplossen van een acuut probleem, namelijk het helpen van mensen in financiële problemen. "De oplossingen voor de lange termijn zoals verduurzamen moet je loskoppelen van het acute probleem", vertelde Berenschot. "We moeten nu zien de winter door te komen, waarna je de tijd en de ruimte krijgt naar de lange termijn te kijken. De focus moet nu op de korte termijn. Zorg dat je die gevallen goed in beeld krijgt om met oplossingen te komen. Dat is maatwerk."

Meer over

Deel dit artikel