Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Directeur Marc van Uum vertelt bezoekers dat wij dankzij de koe plant­aardig voedsel dat voor de mens onbruik­baar is, zij dit omzet in hoogwaardige produc­ten zoals melk en vlees. Foto: Eveline Zuurbier
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Agroweekend in Vragender laat toekomst voor boeren zien: die is er niet voor iedereen. Foto: Eveline Zuurbier
Ankeiler: De reclame-uitingen voor de agrarische sector aan het begin van de kom van Vragender zijn een grote brok positivisme: ‘Voerkracht’, het agroweekend in Vragender, toekomst voor de boeren’ staat er op een banner bij de ingerichte parkeerplaats op een weiland.

- De reclame-uitingen voor de agrarische sector aan het begin van de kom van Vragender zijn een grote brok positivisme: ‘Voerkracht’, het agroweekend in Vragender, toekomst voor de boeren’ staat er op een banner bij de ingerichte parkeerplaats op een weiland. Organisator Gunnewick Mengvoerders wil open over zijn over ‘de stikstof’, de krimp van de veestapel en voor welke grote uitdagingen de landbouw staat. “Laten we open zijn door te laten zien welke rol wij als sector in de maatschappij hebben.”

Het is voor de tweede keer dat Gunnewick Mengvoerders het gat van een plattelandsbeurs dat voorheen Agrado innam weer vult. Directeur Marc van Uem: “Ja, we zijn positief over de sector en dat is wat Voerkracht dit weekend uitstraalt. Alles gaat door in de landbouwsector. Er zullen boeren blijven voor voedsel en gebiedsontwikkeling. Dat er na Mansholt opnieuw een schifting komt, is al jaren aan de gang. We zeggen dit weekend: ‘zet je winkel open en laat zien wat je doet’. “Er zullen altijd boeren blijven, alles gaat door. Wij hebben als sector een duidelijke informatiefunctie voor burgers en klanten over wat er met al ons voedsel gebeurt.”

Mariakoekjes, palmschilfers en pannenkoeken

Bij de ingang van het bedrijf staan gepoetste vrachtwagens van de mengvoerder. Achter de bekende molen op de bult, staat bij een opslagloods een informatiebus van het Zone College (groene vmbo) uit Doetinchem omringd door immense zaai- en dorsmachines van de loonwerk- en landbouwmechanisatie bedrijven uit de omgeving. De geuren van barbecue, de frietfabriek en de pannenkoekenhoek komen je tegemoet. In een hal is er voor de ‘pigstories’, leuke leerzame verhalen over het varken voor de jeugd. In de grote loods liggen de grondstoffen uitgestort in vakken. “Heb je de Mariakoekjes gezien”, vraagt Ton Gunnewick. “De palmschilfers, citrus- en bietenpulp, raap en de zemelen? Mensen en ook vaak klanten hebben geen idee van de hoeveelheid aan restproducten die afkomstig zijn uit ons voedsel- en consumptie-industrie welke wij opwaarderen naar hoogwaardig voedsel voor dieren. Dit is het duurzame verhaal van de sector dat we dit weekend aan bezoekers vertellen.”

Directeur Marc van Uum vertelt bezoekers dat wij dankzij de koe plant­aardig voedsel dat voor de mens onbruik­baar is, zij dit omzet in hoogwaardige produc­ten zoals melk en vlees - Foto: Eveline Zuurbier

Koken voor dieren

Naast de loods met grondstoffen is in vier grote verwarmde tenten een agrarisch voer- en kenniscentrum ingericht. De omvang doet al gauw denken aan een vakbeurs, maar de gratis drankjes en de gepresenteerde snacks verraden dat het publiek ook meer dan welkom is. Leveranciers van bijproducten, informatie over pluimvee, gebiedsadviseurs, dierenartsen, het waterschap en de opleidingen, ze zijn er allemaal om meerwaarde op deze beurs te brengen en kennis uit te wisselen. Het is een ontmoetingsplek voor de regio en de boeren treffen de standhouders niet zo gauw op andere beurzen, leidt Van Uum bezoekers rond. “Wij koken voor dieren en zijn continue bezig met de bouwstenen om goed te kunnen functioneren. Dieren zijn net als wij en we helpen de boer om efficiënter te werken.”

Boosdoender

De grootste vraag die bezoekende burgers in het weekend op de lippen hebben is: Is de mengvoerderindustrie niet de grote boosdoener achter de gehele stikstofcrisis? “Het eerlijke verhaal is dat je geld wilt verdienen om de rekeningen te betalen, maar dat is niet de drijfveer van familiebedrijven. Je wil dat mensen en dieren tevreden zijn, leuk werk hebben. Je wil ook het bedrijf doorgeven aan de volgende generatie en dat zij het kunnen voortzetten. Dit, waar Voerkracht staat, is een plek die uniek is in Nederland waar de oude techniek van een windmolen en de nieuwe techniek zo dicht naast elkaar in functie zijn. Malen voor brood voor consumenten en voermengsels voor dieren in het andere bedrijf.” Van Uum vervolgt; “We moeten heel goed luisteren naar klanten en zeggen: ‘spreek uit wat je denkt’. Dan komen we tot oplossingen.”

Agroweekend in Vragender laat toekomst voor boeren zien: die is er niet voor iedereen - Foto: Eveline Zuurbier

HBO biedt hoopvolle toekomst

De agrarische hogeschool Dronten heeft ook een stand in een van de tenten. Docent Carel Gosselink geeft een inkijk in de opleidingen. “Er is zeker toekomst in de landbouwsector en het voortbestaan van boerenbedrijven, maar niet voor iedereen. Het is dé uitdaging om nieuwe wegen te vinden. De invulling van alle stikstofmaatregelen is nog niet gegeven wat onzekerheid geeft in de landbouw.” Gosselink praat over de ongeziene waardering over welke invloed agrariërs uitoefenen op gebiedsontwikkeling en natuurherstel. Hij ziet aanzienlijk veel kansen voor de sector. “Juist nu is ondernemerschap belangrijk en daar is waar wij onze studenten op voorbereiden. De studenten komen overal vandaan en niet iedereen heeft thuis een boerderij. We zijn een brede opleiding en we leiden bijvoorbeeld adviseurs op die terechtkomen bij de banken. Het perspectief voor de arbeidsmarkt is nog altijd goed. Ruim 86 procent heeft binnen drie maanden een baan. De taak van ons en die van de hele sector is de ontwikkelingen kunnen omzetten naar het boerenerf. Goed nadenken en visie hebben. Pure kennis hebben is niet genoeg.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel