Lead image 1:
Lead image TXT 1: Kledingbank Winterswijk: ‘De inflatiearmoede gaat we einde van dit jaar merken’. Foto: Eveline Zuurbier
Ankeiler: De Kledingbank Winterswijk aan het Handelscentrum 12, houdt zaterdag 24 september een speciale open dag om vrijwilligers te werven.

- De Kledingbank Winterswijk aan het Handelscentrum 12, houdt zaterdag 24 september een speciale open dag om vrijwilligers te werven. Het team aan vrijwilligers ‘mag wat groter worden om bruikbare kleding te sorteren en aan mensen die het nodig hebben uit te geven’, vertelt Monique van de Kledingbank. "Nu het weer omslaat beginnen mensen te bellen voor een dikke jas en een lange broek."

Het meest gebruikte woord in heel het land is dezer dagen ‘energiearmoede’. Wethouders van gemeenten zien dat inwoners in de problemen raken. De hoge energieprijzen raken ook de gezinnen met de middeninkomens en kleine kinderen. Het noodfonds dat voor de zomer ervoor zorgde dat mensen en gezinnen met een laag inkomen een energietoeslag van 800 euro kregen uitgekeerd en dat later nog eens met 500 euro werd verhoogd, zal niet genoeg zijn om schrijnende armoede te voorkomen. Er is meer nodig dan dit soort tijdelijke maatregelen.

Inflatiearmoede

Bij de Kledingbank in Winterswijk heeft de term ‘energiearmoede’ een andere benaming gekregen: ‘inflatiearmoede’. Doordat energierekeningen meer als twee keer over de kop gaan, raken mensen in de financiële problemen. Voedsel, kleding, alles wordt duurder. “We merken nu nog niet dat het drukker is dan andere jaren. We hadden een warme zomer en dan heb je voor kinderen aan een paar t-shirtjes en een korte broek genoeg. Richting de winter is er meer nodig en winterkleding kost meer. Volwassenen kunnen winterjas en de lange broek van vorig jaar nog wel aan, maar kinderen groeien en hebben nieuwe kleding en schoenen nodig.” In gezinnen met armoede is de nood voor kinderen het hoogst.

Het gaat vooral om kinderen in de zogenaamde kruipleeftijd waarvoor de vraag naar kleding hoog is

Kledingbank Winterswijk: ‘De inflatiearmoede gaat we einde van dit jaar merken’ - Foto: Eveline Zuurbier

Het gaat vooral om kinderen in de zogenaamde kruipleeftijd waarvoor de vraag naar kleding hoog is, vertelt Monique. “En dat zijn de maten die we nauwelijks binnenkrijgen. Die broeken gaan of zijn altijd stuk.”

“Als we merken dat er een tekort aan kinderjassen en kinderbroeken van bepaalde maten ontstaan, proberen we met een oproep op onze facebookpagina of van ontvangen donaties deze maten bij te kopen. Dat lukt ons nog wel. Mensen in onze omgeving zijn nog heel sociaal en doneren.” Kinderkleding voor de winter is altijd welkom.

Op afspraak

De Kledingbank in Winterswijk helpt mensen uit de zuidoost-Achterhoek, die door omstandigheden of gebeurtenissen geen kleding kunnen kopen. De Kledingbank werkt met diverse hulporganisaties, de zogenaamde ‘doorverwijzers’, die door kunnen verwijzen naar de Kledingbank. De klant maakt zelf een afspraak.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.