Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een van de locaties waarlangs Kunstreis(e) gaat. Foto: PR
Ankeiler: Steeds duidelijker wordt dat we zorgvuldig moeten omgaan met de wereld waarin we leven.

- Steeds duidelijker wordt dat we zorgvuldig moeten omgaan met de wereld waarin we leven. Je hoeft de stijgende energieprijzen en de hittegolven maar te noemen, want het gebruik van energie, water, het transport ervan en het gebruik van grondstoffen en materialen maken duidelijk dat we er beter duurzaam mee om moeten gaan. In het project KUNSTREIS (E) koppelen de initiatiefnemers Maria Neumann en Rob Chevallier kunstenaars die met hergebruikte materialen werken aan bedrijven en sociaal, culturele ondernemingen die duurzaam werken. Hieruit is een kunstroute ontstaan dat van 18 september tot en met 16 oktober in en rondom Winterswijk te zien is.

Kunstreis(e) sluit aan op activiteiten van de gemeente Winterswijk die vorig jaar de Europese Green Leaf Award 2022 won in de Finse stad Lahti, de winnaar van 2021. Kunstreis(e) is een fiets- en wandelroute voert land bedrijven, organisaties en initiatieven die duurzaam werken en minder schade toevoegen aan de leefomgeving. De kunstroute is 7 dagen per week te bezoeken. Naast de werken die buiten opgesteld staan zijn vrijwel alle werken die binnen geplaatst zijn, ook van buitenaf te zien. "In de bibliotheek hangt een bijzonder kunstobject. Het heet 'Plastic Soep' en is gemaakt van plastic waartussen vissen besmeurd met plastic plastic. Het is te kwetsbaar om dit buiten te plaatsen. Ook wanneer de bibliotheek gesloten is, kun je het kunstobject zien", vertelt Maria Neumann.

Een van de locaties waarlangs Kunstreis(e) gaat - Foto: PR

In totaal laten 21 kunstenaars hun werken van afgedankte materialen zien. Rob Chevallier: "Voor het maken van kunstwerken van het afval dat bedrijven produceren hadden voor de organisatie van Kunstreis(e) te weinig tijd. We hebben onze eigen afgedankte spullen, voorwerpen en natuurlijke materialen gebruikt."

De deelnemende kunstenaars komen niet alleen uit Winterswijk. De twee initiatiefnemers Maria Neumann komt uit Lichtenvoorde en Rob Chevallier komt uit Steenderen. "De werken zijn heel divers. De een werkt met glas en de ander met groen of maakt houten sculpturen.
Enkele deelnemende bedrijven die aan Kunstreis(e) deelnemen zijn: Huls duurzame energie, de dorpsakker, Aardewerk De Stegge en Centrum Duurzaam Winterswijk. Er doen ook maatschappelijke organisaties mee: Boogie Woogie, de bibliotheek en het AZC Winterswijk aan Kunstreis(e)

De flyer met de route is gratis en ligt bij elke locatie en diverse winkels en bedrijven een de VVV in Winterswijk. Meer info is te vinden op de facebookpagina van Kunstreis(e).

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.