Lead image 1:
Lead image TXT 1: Corsogroep Hooiland is met 'Goudvis' de winnaar geworden van het 93e corso in Lichtenvoorde. Foto: Eveline Zuurbier
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De derde prijs was voor 'Mijn Lievelings' van de Boschkempers. Foto: Eveline Zuurbier
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Corsogroep Geschud(t) werd met Medusa verdienstelijk zesde. Foto: Eveline Zuurbier
Ankeiler: Met vijf punten verschil is Hooiland de winnaar geworden van het 93e bloemencorso in Lichtenvoorde. ‘Goudvis’ kreeg de meeste punten van de vakjury.

- Met vijf punten verschil is Hooiland de winnaar geworden van het 93e bloemencorso in Lichtenvoorde. ‘Goudvis’ kreeg de meeste punten van de vakjury. De drie 'Cowboys van Lansink-Bluiminck kreeg in een kolkende zaal 't Zwaantje de publieksprijs uitgereikt. De Figuratieprijs ging naar de Witte Brug voor hun wagen ‘Gehavend’. Geschud(t) die heel vaak op de laatste plaats eindigde, pakte hard juichend de 6e plaats. De beste klassering die Geschud(t) ooit behaalde was een elfde plaats.

In een stampvolle zaal kwam 's morgens half 9 de ontlading toen voorzitter Herman te Haar uitsprak dat de tweede prijs van de vakjury was voor Lansink-Bluiminck. De enige corsowagen die nog niet genoemd was 'Goudvis' van Hooiland. "Er was sprake van een echte goudvis in vorm en in kleur, sierlijk zwevend door de straat, mooie beweging en rondom spectaculair. ”Een close call met 5 punten verschil", verklaart Herman ter Haar. "Het is een onbeschrijfelijk gevoel", zegt Tom de Boer van Hooiland blij die de prijs in ontvangst nam. "We zijn met dit ontwerp drie jaar bezig en gisteren mochten we na twee keer geen corso weer de straat op."

Corsogroep Hooiland is met 'Goudvis' de winnaar geworden van het 93e corso in Lichtenvoorde - Foto: Eveline Zuurbier

We gunnen Hooiland ontzettend de eerste prijs . We werken er allemaal hard voor.

Lansink Bluimink kon met de drie cowboys op hobbelpaarden hun eerste prijs in 2019 niet prolongeren. Ontwerper Mark Müller zegt enigszins teleurgesteld te zijn. "Je merkt dat het een jurysport is. Je kan correct zeggen 'we zijn tevreden, maar het is anders. Niet dat we Hooiland het niet gunnen; we gunnen ze de eerste prijs ontzettend. We werken er allemaal hard voor."

De derde prijs was voor 'Mijn Lievelings' van de Boschkempers. - Foto: Eveline Zuurbier

De Boschkempers behaalde de derde prijs met de Mijn Lievelings. De wagen viel in de optocht op door het creatieve werk met de dahliabloemen waarmee je de gebreide knuffel van de leren en de fluwelen knuffel kon onderscheiden. Karin Boschker ontwierp de wagen. Het was haar eerste ontwerp dat ze maakte voor een corsowagen.

Corsogroep Geschud(t) werd met Medusa verdienstelijk zesde. - Foto: Eveline Zuurbier

Corsogroep Geschud(t) verkeerde na de uitslag in een juichstemming. De groep eindigt meestal in de onderste regionen, maar dit keer scoorde ze met Medusa een zesde plaats. Van tevoren kregen de leden hulp en advies van hun naaste buurman op de bouwlocatie: de Boschkempers. Eigenlijk was de wagen een maatje te groot voor de groep, laten een paar leden weten. Ze gebruikten 70.000 bloemen meer dan in andere jaren. De wagen was op de vroege zondagochtend met hulp van andere groepen pas af en draaide als laatste wagen het juryterrein op. Eigenlijk nog niet helemaal af, gelukkig niet zichtbaar.

Een close call, noemde voorzitter Herman ter Haar de vijf punten verschil tussen Hooiland en Lansink-bluiminck. Hier gebroederlijk samen op de foto. - Foto: Eveline Zuurbier

Voorzitter Herman ter Haar is tevreden over het verloop van het corso in het 93e editie van het bloemencorso. “Tijdens de afgelopen weken en dagen nam de corsokoorts toe. Alles werd in gereedheid gebracht om het ‘belevenement’ optimaal aan onze bezoekers te presenteren. Iedereen was in beweging en je voelde aan alles dat er iets belangrijks stond te gebeuren. Al onze inspanningen hebben geresulteerd in een geweldig corso waar we met zijn allen ongelooflijk trots op mogen zijn.”

"Het corso zit voor altijd in mijn hart”

Afscheid Herman ter Haar

Voor Herman ter Haar was dit zijn laatste bloemencorso als voorzitter. “Ik kijk met ongelooflijk veel plezier terug op alle jaren vanaf 2004 en ben er heel erg trots op dat ik vanaf 2008 jullie voorzitter mocht zijn. Ik heb dat altijd als een groot voorrecht en als een bijzonder eervolle functie ervaren. Ik had dit echter nooit kunnen doen als ik me niet gesteund had gevoeld door de corsogroepen, door dit geweldige bestuur, de leden van de diverse werkgroepen en andere partners met wie ik hebben mogen samenwerken. Maar bovenal wil ik Marian bedanken. Zonder haar begrip en toewijding in al die jaren was me dit nooit gelukt. Het corso zit voor altijd in mijn hart”, aldus een geëmotioneerde Herman ter Haar.

Uitslag 2022

Uit handen van burgemeester Annette Bronsvoort ontving Lansink-Bluiminck de Publieksprijs. De corsogroepen Harbers-Paul en Van Reedestraat wonnen beiden de aanmoedigingsprijs. Harbers Paul omdat zij al langer op zoek zijn naar een bouwlocatie, hard en lang gezocht hebben om te komen tot een andere bouwlocatie en daarin telkens teleurgesteld werden. Op 13 juli kregen zij toezegging van Wopa voor een stuk braakliggend terrein en konden ze beginnen met bouwen. Van Reedestraat omdat zij Harbers-Paul een tent aangeboden hebben en zelfs menskracht hebben geleverd om de tent op te bouwen”, aldus Herman ter Haar.

'Goudvis' van Hooiland winnaar, 'Cowboys' van Lansink-Bluiminck de publiekslieveling - Foto: Eveline Zuurbier

De juryprijs

1. 6365 Hooiland Goudvis
2. 6360 Lansink-Bluiminck Cowboys
3. 5580 Boschkempers Mijn lievelings
4. 5340 Teeuws Klimaatvluchtelingen
5. 4860 Zieuwentseweg Solo
6. 4800 Geschud(t) Medusa
7. 4710 De Witte Brug Gehavend
8. 4680 6Kamp Jack 'o lantern
9. 4440 Boschlaan Trekvogels
10. 4380 Kwintet Exp V-202240
11. 4320 Marneth Transformatie
12. 4200 Groep Rensing Compositie
13. 4140 Veur Mekare?! Verborgen
14. 3870 Harbers Paul Gifkikkers
15. 3810 Van Reedestraat 2CV Hybrid
16. 3780 Groep van Ons Zwaan
17. 3690 Vedut Nogal Let's get loud
18. 3360 Lummels Zoetigheid

Kwintet lanceerde het ruimtevaartuig Exp V-202040 - Foto: Eveline Zuurbier

De publieksprijs

1. 541 Lansink-Bluiminck Cowboys
2. 319 Hooiland Goudvis
3. 104 Kwintet Exp V-202240

De Witte Brug won met Gehavend de figuratieprijs. - Foto: Eveline Zuurbier

De figuratieprijs

1. Gehavend De Witte Brug
2. Solo Zieuwentseweg
3. Exp V-202240 Kwintet

CorsoKIDS (kleine wagens )

Elin Pierik als Barbie Girl - Foto: Eveline Zuurbier

Opstapklasse

1. 1600 Ole Pierik We vliegen naar de ruimte!
2. 1400 Elin Pierik Barbie Girl
3. 1240 Kinderopvang Humankind De Kinderbeer

Teeuws Kitz met Wip/Kip. - Foto: Eveline Zuurbier

Kiezelklasse

1. 1365 Teeuws Kitz Wip/Kip
2. 1360 De Marneth Kids Vouwvliegtuigjes
3. 1340 De Girlzz Mooie Kroam
4. 1300 Kleintje Buurt OFFROAD
5. 1040 Marle Berendsen Beertje

'Goudvis' van Hooiland winnaar, 'Cowboys' van Lansink-Bluiminck de publiekslieveling - Foto: Eveline Zuurbier

Keiklasse

1. 1550 L/B Jeugd Slakkenjacht
2. 1330 Rensing Kids De snoepjeswagen
3. 1270 VeurMeKids Verborgen Parel
4. 1210 Corsokids Zieuwentseweg Langnek
5. 1040 De Witte Brug Piratenschip de Witte Brug

De Mooie Kraom van de Girlzz - Foto: Eveline Zuurbier

Figuratieprijs

1. De Girlzz Mooie Kroam

Slakkenjacht van de corsokids van Lansink-Bluiminck - Foto: Eveline Zuurbier

Publieksprijs

1. 217 L/B Jeugd Slakkenjacht

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.