Bevat Video: Video
Ankeiler: In Lichtenvoorde rijdt zondag weer het op één na grootste bloemencorso ter wereld door de straten.

- In Lichtenvoorde rijdt zondag weer het op één na grootste bloemencorso ter wereld door de straten. Voor corsogroep Rensing wordt het een bijzondere editie, want de club bestaat dit jaar vijftig jaar. Maar de toekomst is onzeker, want de corsogroep is één van de zeven corsogroepen in Lichtenvoorde die dringend op zoek is naar een nieuwe bouwplek.

De corsogroep maakt dit jaar de wagen ‘compositie’ ontworpen door twee 18-jarige ontwerpers Dante Verbruggen en Lars Ikink. “De corsowagen is gebaseerd op een albumhoes van de Nederlandse alternatieve rockband De Staat, vertelt Verbruggen. “We vonden het een leuk idee om dat eens in het groot uit te werken.”

Dante heeft eerder al eens een corsowagen ontworpen, maar voor Lars is het de eerste keer. “Ik vind het best wel spannend, maar superleuk om te doen”, zegt Lars. “Het is een ding waar je het afgelopen jaar mee bezig bent geweest en zondag gaat iedereen de wagen zien in Lichtenvoorde.”

Groot vraagteken

Ondanks het feestelijke jubileumjaar voor corsogroep Rensing, waarin een jubileumfeest werd gehouden en een jubileumboek werd uitgebracht, zijn er ook zorgen bij de corsogroep of ze wel op deze bouwlocatie kunnen blijven.

“We zitten hier al vijf jaar met een groot vraagteken”, zegt voorzitter Thijs Rensing van de corsogroep. “De eigenaar van dit pand weet niet hoe lang hij hier nog zit, dus we zijn op zoek naar een nieuwe locatie.”

Naast corsogroep Rensing zijn er nog zes corsogroepen naarstig op zoek naar een nieuwe bouwlocatie. In samenwerking met de gemeente is er nu een terrein bij de waterzuivering in het buitengebied van Lichtenvoorde in beeld.

Maar in de buurt zijn veel bezwaren. Omwonenden maken zich grote zorgen over geluids- en verkeersoverlast. Binnenkort besluit de gemeenteraad of het bestemmingsplan van het terrein kan worden aangepast om de corsohallen te realiseren.

'Corsocultuur behouden'

“We zijn onlangs geplaatst op de lijst van cultureel immaterieel erfgoed van Unesco”, vertelt voorzitter Herman ter Haar van het Bloemencorso Lichtenvoorde. “Dat betekent dat we er met z’n allen voor moeten waken dat de corsocultuur behouden blijft.”

Voor het voortbestaan van het corso vindt Ter Haar het belangrijk dat de corsogroepen een locatie krijgen aangeboden, zodat ze niet om de haverklap moeten verhuizen. “Ik heb ooit meegemaakt dat een corsogroep op straat kwam te staan, omdat we gewoon echt geen locatie hadden”, zegt Ter Haar. “Dat hoop ik nooit meer mee te maken.”

'Het zit hier zo diep gegrond'

Ook voor Thijs Rensing is het corso een belangrijk deel van zijn leven. “Iedereen die hier rondloopt rond de wagen heeft het corsovirus.” Hij hoopt dan ook dat de nieuwe corsohallen snel gerealiseerd kunnen worden.

"Anders pak je van honderden, misschien wel duizenden mensen, hun hobby af”, zegt Rensing. “Het zit hier zo diep gegrond in iedereen, dat ik me zeker wel zorgen maak als de toekomst onzeker blijft.”

Omroep Gelderland zendt het Lichtenvoordse Bloemencorso zondag live uit op TV Gelderland.

Zie ook: Het bloemencorso is terug! Dit moet je erover weten

Deel dit artikel