Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De auto van Bart uit Brummen gaf aan dat het 42 graden was. Foto: Bart
De thermometers geven allemaal wat anders aan (met links de grootste uitschieter). Foto: Ingezonden foto's

De thermometers geven allemaal wat anders aan (met links de grootste uitschieter). Foto: Ingezonden foto's

EIBERGEN - Officieel werd het dinsdag op het hoogtepunt 38,4 graden in Gelderland, maar thermometers gaven bij veel mensen thuis nóg extremere temperaturen aan. Op heel veel plekken steeg het kwik tot recordhoogte. Hoe kan dat eigenlijk?

"Lekker in de tuin zitten is er niet echt bij", reageert Claudia uit Wijchen onder onze oproep op Facebook om een foto van een thermometer te delen. Die van haar geeft een dikke 43 graden aan.

En ze is lang niet de enige met zulke hoge temperaturen, zo blijkt uit de honderden reacties. "In mijn tuin 44 graden", zegt Lenie. "Wel onder een afdak." Bij Gerjanne in Putten is het in de zon 41 graden, bij Marian uit Aalten nog een graadje warmer.

De auto van Bart uit Brummen gaf aan dat het 42 graden was. - Foto: Bart

Eliza meet in het centrum van Nijmegen 44 graden. En de thermometers van Jesper en Els geven liefst 47 graden aan. "Volop in de zon, uit de wind", zegt Els bij de foto van haar thermometer.

Jolanda uit Scherpenzeel maakt het helemaal mooi: "In de zon in de tuin 61,4 graden." Als bewijs stuurt ze een foto van haar digitale thermometer mee.

Het heeft allemaal te maken met waar de thermometer hangt

Hoe kan het dat de temperatuur die mensen thuis meten soms (veel) hoger liggen dan die onze meteorologen vertellen? Dat heeft volgens Weerplaza alles te maken met waar de thermometer hangt.

Zo zijn er door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) afspraken gemaakt over het meten van de temperatuur. Belangrijk is bijvoorbeeld hoe de thermometer is opgesteld: tussen de 1,5 en 2 meter boven de grond. Ook moet die in een geventileerde ruimte staan waar de lucht vrij langs kan stromen en mag de zon er niet direct op vallen.

Ook mogen er geen objecten in de buurt staan die bijvoorbeeld zonlicht reflecteren of warmte uitstralen. Hetzelfde geldt voor objecten die juist voor schaduw zorgen of de wind tegenhouden.

Vaak hangen thermometers vol in de zon

Bij mensen in de tuin is dat vaak anders, weet meteoroloog Raymond Klaassen. Vaak hangen ze vol in de zon, of heeft de wind geen vrij spel. Daarnaast beïnvloedt de schuur of de schutting de meting. Een mooi gebeitste achterwand zorgt er volgens hem vaak voor dat het kwik snel oploopt.

"Zo zijn er nog wel tientallen dingen te bedenken waardoor een temperatuurmeting in de tuin wordt beïnvloed", aldus Klaassen.

Zie ook:

Deel dit artikel