Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De modulebaan gebouwd door Ramon Vreeman en Wessel de Jong. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Bernard Buesink in een van zijn modelspoortreinen. Foto: Archieffoto
Ankeiler: In Aalten was het jarenlang een begrip: het Modelspoorpanorama van Bernard Buesink.

- In Aalten was het jarenlang een begrip: het Modelspoorpanorama van Bernard Buesink. Nadat Buesink zijn terrein in 2015 noodgedwongen door ziekte moest verkopen, erfde kleinzoon Ramon de modelspoorbaan. Zeven jaar later is er nog steeds geen nieuwe plek voor de spoorbaan gevonden.

“De baan staat helaas samengevouwen in een opslag”, zegt kleinzoon Ramon Vreeman. “Eens in de zoveel tijd gaan we met een deel van de baan op pad naar beurzen en markten.”

Zo was de modelspoorbaan de afgelopen week nog te zien tijdens de ‘Aaltendagen’ in het centrum van het dorp.

De modulebaan gebouwd door Ramon Vreeman en Wessel de Jong. - Foto: Omroep Gelderland

'Kinderen vinden het leuk'

“Je merkt dan dat de modelspoorbaan een groot publiek aanspreekt”, vervolgt Vreeman. “Met name kinderen vinden het leuk om naar te kijken, maar volwassenen genieten bijna net zoveel.”

Dat is voor Vreeman het grootste compliment dat hij kan krijgen. “De aandacht voor de modelspoorbaan motiveert ons om hiermee door te gaan”, stelt Vreeman.

Bekijk de beelden, de tekst gaat verder onder de video.

Alpenlandschap

Hij werkt samen met zijn kameraad Wessel nog geregeld aan de modelspoorbaan. “We leren veel van elkaar en hebben samen veel plezier aan deze hobby”, vertelt Wessel de Jong. “Het is jammer dat opa Buesink dit niet meer mee kan maken, maar hij zou er vast trots op zijn.”

De baan is geïnspireerd op een winters Alpenlandschap. “We hebben de baan ‘station Berbula’ genoemd”, deelt Vreeman mee. “Dat is weer een verwijzing naar mijn opa Bernard Buesink.”

Passie van Buesink

Bernard Buesink had een enorme passie voor modeltreinen. Wat begon met het bouwen van schaalmodelletjes, eindigt met het Oostenrijkse Modelspoorpanorama. Een berglandschap van 250 vierkante meter. En dat allemaal in zijn tuin. In 1979 werd zijn modelbaan voor het eerst opengesteld. Dit bleek zo’n succes te zijn, dat de modelbaan op zondagen en in de zomermaanden altijd te bekijken was voor het publiek.

Bernard Buesink in een van zijn modelspoortreinen. - Foto: Archieffoto

Door ziekte moest Buesink de poort van het modelspoorpanorama in 2015 sluiten. Alles is in een opslag geplaatst. Nu is het wachten op een doorstart.

In 2018 is Bernard overleden. Ramon wil het levenswerk van zijn opa graag voortzetten en het kleine attractiepark nieuw leven inblazen.

Zoektocht naar grond

“Ik wil heel graag weer een permanente plek in Aalten, waar ik voor altijd kan blijven zitten”, legt Vreeman uit. Die zoektocht blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn. “Ik zoek ongeveer 6000 vierkante meter. Dat is niet iets wat iemand zo in zijn achtertuin heeft liggen. Ik hoop bijvoorbeeld op een stuk weide dat iemand wil verkopen.”

Ook Wessel droomt van een vaste plek. “Een modelspoorbaan als dit opzetten is leuk. Maar we willen een grote baan neerzetten waar mensen uren in kunnen verdwalen. Niet alleen met rijdende treinen. We willen een hele beleving creëren. Het zou mooi zijn als zoiets weer in de regio terugkomt."

Zie ook: Een gesprek met Bernard Buesink uit 2013 in het programma 'Gelderse Koppen'

Deel dit artikel