Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een zeelt ligt in een bak te wachten om te worden overgezet. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De Veengoot ter hoogte van Harreveld is bijna helemaal drooggevallen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Door de lage waterstand dreigen veel beken in de Achterhoek deze zomer opnieuw droog te vallen.

- Door de lage waterstand dreigen veel beken in de Achterhoek deze zomer opnieuw droog te vallen. Om ervoor te zorgen dat vissen niet massaal sterven, zijn vrijwilligers van de Hengelsport Federatie druk om ze te redden, zoals bij de Veengoot in Harreveld. Dat doen ze met een speciaal schepnet.

Vrijwilligers van de Hengelsport Federatie gaan, gehuld in een waterpak en gewapend met dat schepnet, het water in om de vissen te redden.

“We gebruik geen gewoon schepnet, maar een schepnet geladen met stroom”, zegt Jacobs. “In de omgeving van het schepnet zetten we het water onder lichte stroom, waardoor de vissen worden verdoofd en we ze naar ons toe kunnen halen.”

De vissen worden daarna opgevangen in bakken, waar ze bijkomen om vervolgens in een grote bak te worden overgezet met een luchtfilterinstallatie.

Kijk hoe de vissen worden gevangen:

“Het is hier de afgelopen tijd echt heel hard gegaan”, vertelt Bram Jacobs van de Hengelsport Federatie Midden Nederland. “Vorige week zijn we hier nog geweest en toen stond het water nog honderd meter die kant op."

Daar is maar weinig van overgebleven. Bij de stuw, ter hoogte van de Rector Hulshofsstraat, heeft zich een poel gevormd van slechts een aantal centimeters diep. “Alle vissen in dit gedeelte van de Veengoot hebben zich op die plek klem gezwommen. Als wij daar nu niks aan doen, dan dreigen de vissen dood te gaan”, benadrukt Jacobs.

Zeldzame modderkruiper gevangen

De vangst uit een klein stukje oppervlak bij de stuw is groot te noemen. “Toen de mannen een stap in het water zetten, zagen we al wat grote vissen rondzwemmen”, vertelt Jacobs. “We hebben snoek, ruisvoorn en zeelt gevangen.”

Er zat zelfs nog een zeldzame modderkruiper bij. “Die kunnen relatief goed tegen deze omstandigheden, ook als de beek droogvalt”, weet Jacobs.

'De oplossing hebben we niet'

Helaas is het droogvallen van beken en sloten door droogte niet meer uitzonderlijk te noemen in de Achterhoek. “Dit is de derde zomer dat we aan het afvissen zijn”, zegt Jacobs. “De vorige zomer was redelijk nat. Toen hebben we niets hoeven te doen, maar de twee zomers daarvoor hebben we het ook gehad.”

De Veengoot ter hoogte van Harreveld is bijna helemaal drooggevallen - Foto: Omroep Gelderland

De oplossing voor het droogvallen, is meer neerslag en het water zo lang mogelijk proberen vast te houden. “Dat blijft gewoon heel lastig”, stelt Jacobs. “De oplossing hebben we niet.”

'Zo snel mogelijk ter plaatse'

Voorlopig zal er nog wel even werk blijven voor de vrijwilligers van de Hengelsport Federatie. “We doen wat we kunnen”, zegt Jacobs. “Als we meldingen krijgen van vissen die in de problemen komen, dan gaan we zo snel mogelijk ter plaatse.”

De gevangen vissen worden uitgezet op een plek waar wel voldoende water staat. “Als het dan weer een keer hoogwater is, dan gaat het water weer over de stuwen heen en kunnen de vissen zich weer verspreiden over het hele beeksysteem."

Deel dit artikel