Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Na de extreem droge zomers van 2017 en 2018 weet Gerrit Migchelbrink het zeker: het moet anders. Alle planten in zijn tuin overleven de droogte niet.

- Na de extreem droge zomers van 2017 en 2018 weet Gerrit Migchelbrink het zeker: het moet anders. Alle planten in zijn tuin overleven de droogte niet. Daarom heeft hij nu een enorme tank onder zijn gazon geplaatst. Dat water wordt voor allerlei doeleinden gebruikt.

Gerrit woont in Aalten, dat sowieso al relatief hoog ligt. “Iedere regenbui trekt om Aalten heen, omdat het op een bult ligt. Alleen de echte stormen trekken recht over het dorp heen.". Samen met zijn vrouw besluit hij daarom een prairietuin voor zijn huis te maken. Zo'n tuin heeft veel minder water nodig.

Gat in het gazon

Duurzaamheid en slimme oplossingen bedenken, daar houdt Gerrit zich graag mee bezig. “Dat loopt als een groene draad door mijn leven. Telkens probeer ik iets te verzinnen dat ook praktisch slim is en ik hoop dat dit zo’n voorbeeld is.”

In zijn achtertuin ligt een grasmat van ongeveer veertig vierkante meter. In de grasmat zitten twee grote plastic platen. Gerrit loopt erop af en trekt de grootste plaat van ongeveer dertig centimeter doorsnee op. Tientallen muggen hebben zich onder de deksel gevestigd, maar iets dieper staat een laagje water.

Bekijk hier hoe de tuin van Gerrit eruitziet:

Met enige trots kijkt hij in het gat. “Deze hebben we erin laten graven. Het is een plastisch tank met een capaciteit om 5000 liter water op te vangen. Alle regenpijpen van het huis heb ik aangesloten op deze tank zodat al het water dat op het dak valt, uiteindelijk in de tank terechtkomt. Daar was ik dan de auto mee of besproei de tuin ermee.”

Operatie

Het was een behoorlijke operatie om de tank achterin de tuin te krijgen. Ongeveer 2 meter breed en 2,5 meter lang is de tank die ongeveer 1,5 meter diep is. 5000 liter water kan hij erin opvangen. Normaal gesproken genoeg om lang vooruit te kunnen. Alleen met de droogte van de afgelopen tijd komt de bodem inzicht.

Migchelbrink ging verder dan alleen de tuin besproeien of de auto wassen. Middels een filterinstallatie tussen de tank en het toilet, spoelt hij nu ook zijn toilet door met regenwater.

'Hoop dat het snel weer gaat regenen'

Dat werkt zo: een dompelpomp hangt in de tank. De pomp slaat aan als de wc doorgetrokken wordt. De pomp spoelt al het water dat naar het toilet moet eerst door een filter en daarna naar de wc-bak. Gerrit spoelt zijn toilet dus door met water van zijn dak.

“Deze installatie kost ongeveer 4000 à 4500 euro. Maar dan heb je wel een oplossing tegen de droogte, zonder de tuin met duur kraanwater te besproeien. Alleen de bodem van de tank komt wel in zicht met deze intense droogte. Ik hoop dat het snel weer gaat regenen."

Deel dit artikel