Afdrukken
Ankeiler: Gemeenten weten niet goed raad met de honderden omgekeerde vlaggen aan verkeersinstallaties en lantaarnpalen langs de wegen.

- Gemeenten weten niet goed raad met de honderden omgekeerde vlaggen aan verkeersinstallaties en lantaarnpalen langs de wegen. Voorlopig laten de drie gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk de vlaggen nog voor wat het is. Oost Gelre zint op een regio-overleg ‘zodat we precies hetzelfde gaan handelen’, zegt de woordvoerder. Het college van Winterswijk is in gesprek met buurgemeenten en boeren over het verwijderen van de vlaggen aan gemeentelijke eigendommen”, reageert locoburgemeester Sandra Metaal.

Eerder gaf locoburgemeester Jos Hoenderboom aan te willen nadenken over het standpunt van de gemeente Oost Gelre. Daar waar vlaggen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid grijpt de gemeente in, liet Hoenderboom weten. Aan de vlaggen op privéterrein, in de weilanden langs wegen, kunnen gemeenten niets doen. Voor burgers geldt geen vlaggenprotocol over hoe er gevlagd moet worden. Dat hebben overheden wel.

De omgekeerde vlag is een symbool van verzet tegen de stikstofmaatregelen. Boeren in de regio hebben de vlaggen vorige week opgehangen. Vorige week en in het afgelopen weekend kwamen er dagelijks meer bij tot begin deze week. Erik Luiten van Agractie: “Op die moment ligt onze focus op de dieren en de gewassen”, refererend naar de warme tropische dagen en de droogte. “We bespreken momenteel een strategie, maar dat vlaggen ophangen doorgaat is zeker.”

AgrActie: “Op die moment ligt onze focus op de dieren en de gewassen”

Vooral op de routes naar de Zwarte Cross hebben de boeren met hun actie geen lantaarnpaal overgeslagen: er bestaat geen rotonde waar ze niet hangen. Aan de Vosdijk in Lichtenvoorde, de landweg die de toegangsweg vormde naar de entree van de Zwarte Cross hangen de omgekeerde vlaggen in de eikenbomen boven de weg alsof je onder een bruiloft boog door gaat.

Een woordvoerder van de gemeente Aalten zegt ‘dit protest de boeren te gunnen’. “We gaan ervan uit dat mensen de protestvlaggen zelf opruimen. We hebben echter ook begrip voor dat de omgekeerde vlaggen mensen kunnen kwetsen als bijvoorbeeld iemand onder de Nederlandse vlag is begraven. Om die reden hopen wij dat de mensen die de vlaggen hebben opgehangen, zullen weghalen.”

Van de gemeente Winterswijk komt via de woordvoerder een officiële reactie van locoburgemeester Sandra Metaal. “Gemeente Winterswijk heeft begrip voor de zorgen van boeren over de voorgenomen stikstofmaatregelen. Leden van het college van burgemeester en wethouders zijn met boeren in gesprek en zullen ook open blijven staan voor gesprek.”

“Op veel plekken in onze gemeente zijn omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen om de acties van boeren te ondersteunen. Deze vlaggen hangen op particuliere terreinen, maar zijn daarnaast ook bevestigd aan provinciale en gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte, zoals lantaarnpalen. Los van het feit dat het ophangen van deze vlaggen niet is toegestaan volgens onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het college van mening dat de openbare ruimte neutraal dient te zijn.” De APV is per gemeente niet overal gelijk.

Daarnaast vallen de rijkswegen (A18) onder het wegbeheer van Rijkswaterstraat en de provinciale wegen (N18, N313, N319) onder het beheer van de provincie Gelderland. Gemeentes gaan niet over die wegen en kunnen in principe niets doen aan de vlaggen die op kop hangen als behalve als deze de veiligheid in gevaar brengen. Vlaggen die niet goed bevestigd zijn kunnen eraf waaien.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel